tisdag 26 juli 2011

Hur man skriver "bibeln" för sin historia

Så, vad är "bibeln" egentligen? Nej, i detta sammanhang, är det inte Guds bok. Det är typ bakgrundshistorien, karaktärernas profiler etc till en novell eller tv-serie. Det är nästan omöjligt att skriva en novell utan en. Här är hur du skriver en otroligt bra en. Kom ihåg, bra noveller har bra biblar, inte sant?

De olika stegen


1. Förberedelse: Vad du bör göra innan du startar bibeln.
  • Bestäm några enkla bas saker - vad den ska din novell ska handla om, vilka som är huvudkaraktärerna osv. 
  • Skriv några kapitel där du använder dessa enkla grunder. Karaktärerna kan ändra på sidan så du vill känna den dynamiska känsla i boken innan du börjar skriva bibeln. 
2. Bestäm hur du vill att din bibel ska vara formaterad. Kom ihåg, ingen annan än du behöver se den här, så det är helt okej om den är helt huller om buller.

3. Börja skriva din bibel! Kom ihåg, lägg in allt - karaktärsbeskrivningar, stadshistorier, korta historier som ägde rum 5 år innan den här boken började, allting.

Tips
  • Fortsätt lev - det finns skriv material överallt omkring dig, om du bara tittar. Hört någon intressant konversation? Kommer du på dig själv i trubbel? Lär dig att skratta åt dig själv genom att lägga till det i boken.
  • Lägg till alla udda idéer om historien, om staden/skolan/puben vart det än utspelas någonstans. Alla dessa detaljer behöver inte vara med i boken, men det är bra att ha 100% koll även om läsarna bara har 15%. 
  • Samma sak för människor - lägg till allt från deras andra namn till vilka deras favorit böcker är. Du vet aldrig vad som kan bli bra som sidointriger eller som en replik.
  • Läs hela tiden. Detta är viktigt för alla skribenter. Läs alla klassiker och allt obekant. Läs alla genrer. 

Denna artikel är översatt av mig och är hämtad från "Wikihow - How to write the "bible" for your novel"
Läs artikeln på engelska här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar