tisdag 26 juli 2011

Hur man skriver klart en historia när man verkligen inte vill

Börjat en historia och du vet att du måste avsluta den men har blivit distraherad av någonting annat? Känns det att gå tillbaka till den historien som att släpas över ett golv av glas? Kanske det här kan hjälpa.

De olika stegen

1. Försök att komma ihåg vad det var som fick dig så upphetsad över historien i början. Var det handlingen? Karaktärerna? Dem små dialogerna som du kom på i ditt huvud som du inte kunde vänta med att skriva ner?

2. Lyssna på musik. När du skriver, lyssna på musik som påminner om historien du skriver om. Om du  gör det, skapa en kreativ musiklista med dem låtar du lyssnade på när du skrev den här historien eller hitta nya låtar som påminner om din historia.  

3. Planera inte så långt fram. Om du planerar ut allt som kommer hända i din historia med dina karaktärer, tappar historien vanligtvis all sin mystik och spänning och då kommer du inte vilja skriva på den mer. Skriva är som en resa. Du reser ensam och allt du har packat är en penna och ett papper eller din dator. Du börjar längst en stig, men när du väl har börjat gå börjar alla dessa andra stigar öppna upp för dig och du hamnar i en helt annan riktning än tidigare. Det är en BRA sak! Skrivande ska vara spännande, så att planera för långt fram dödar spänningen och förstör äventyret.
  • Det här kan även hjälpa din historia att bli färdig, men inte på något sätt garanterar det att du kommer sluta med en speciellt bra historia. Att planera en historia kan vara en hel resa bara det, och hjälper vanligtvis i uppbyggnaden av händelser och struktur i det långa loppet. På så sätt, kan det också tillåta dig att ta ett kliv bak och se den större helheten när du fastnar. Men det här hjälper inte om du vill avsluta en historia som du inte planerade från början. 
4. Läs inte om hela historien ända från början. Du kommer att fastna i små detaljer och misstag. Du ska inte redigera din historia - du ska AVSLUTA den! För att fortsätta från där du slutade, läs den sista sidan eller dem två sista och fortsätt därifrån.

5. Om det är möjligt, försök att gå tillbaka till sinnestillståndet när du började historien. Säg att du startade den när du var 18 år och ett år har passerat. Chansen är att du inte är samma person. Försök att komma ihåg hur du var då, vilka person du hängde runt med och din allmänna attityd till livet. Gräv fram gamla kläder om du vill läsa gamla poster från tidsskrifter du brukade samla på. Försök att resa tillbaka i tiden och vara den person som startade denna historia. 

Tips
  • Öva din fantasi. Om du inte gör det så kan dessa steg kännas löjliga för dig, vilket gör dem oanvändbara. 
  • Ta reda på anledningen till varför du vill gå tillbaka till den här historien. 

Varningar
  •  Kan få dig att skriva i timmar utan mat/vatten/kontakt med någon som inte är med i din historia. 

Den här artikeln är översatt av mig och är hämtad från "Wikihow - How to finish a story when you really don't want to"
Läs artikeln på engelska här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar