söndag 24 juli 2011

Hur man bygger en trovärdig fantasy historia

Vill du skriva en fantasy historia, men vill att den ska vara trovärdig, originell och tydlig? Vill du skapa din värld och dina karaktärer och göra dem trovärdiga som vissa episka berättelser, inklusive Harry Potter och Sagan om Ringen? Nå, börja läs.

En skribent är någon som har inspirationen, inte någon som vill att inspirationen ska komma. Vänta inte på att inspirationen ska komma till dig. En skribent är någon som skriver. Starta med idéer.

De olika stegen

1. Först, utvärdera ditt sätt att skriva. Älskar du att skriva? Då kan problemet du hittar blåsa bort dina vänner. Om du älskat att skriva men kan inte hålla ett schema, skapa då ett mutningssystem. Kom ihåg: spendera inte all din tid på att skriva. Du har ett liv, så lev det.

2. Efter att du fått en idé eller två, sätt dig och skriv ner ämnen på ett papper. Normalt kretsar dessa idéer runt en stor händelse, så som ett krig eller någons död. Ställ enkla frågor som "varför?", "vem gjorde det?", "när?", "hur?" och gå vidare till mer detaljerade frågor som "hur förändrade det världen?", "hur påverkade det människorna runtomkring?" och andra liknande frågor. I slutet kommer dessa att skapa huvudintrigen, där du kommer fokusera på alla händelser i din historia, följt av alla sidointriger, som kommer skapa kroppen till din bok.

3. Skapa huvudkaraktär(er). Bra, nu har du några händelser, som kommer skapa en kropp åt historien. Det är dags att fortsätta till skapelsen av karaktärer. Är den en man eller en kvinna? Vad är hans/hennes roll i denna historia? Bestäm dess huvudsakliga personlighetsdrag, utan att gå in för mycket i detalj. Skriv ner dem på ett papper. Vill du skapa en väldigt realistisk karaktär? Ja, jag vet att det är det du vill. Låt oss spara det till senare.

4. Bestäm vart dina skapelser ska bo. Människor bor på jorden, men vart bor dina karaktärer? Bestäm det nu. Är det vår jord eller kanske ett parallellt universum? Är det en värld som du vill skapa från grunden? Bestäm detta, och som i föregående steg, gå inte in för mycket i detalj. Skriv ner vem som härskar i din värld, alla raserna som bor där etc.

5. Skriv nu ner allt. Din huvudkaraktär, alla huvudhändelser, vilken typ av värld det är, ditt mål med historien. Från och med nu, allting som du gör har huvudhändelsen som sin grund.

6. Titta på huvudintrigen. Nu behöver du några förändringar.
 • Titta på huvudintrigen. Vrid på den, greppa om den, få den att verka trovärdig. 
 • Samla in fler karaktärer. Dem här kommer att hjälpa din huvudkaraktär på sitt uppdrag eller resa. Alla hjältar behöver inte vara en ensamvarg. Din karaktär må vara kallhjärtad, men det betyder inte att han/hon inte har någon familj eller några vänner.  Låt inte din historia kretsa kring endast din karaktär. Visa känslorna hos folket runt omkring din huvudkaraktär och hur han/hennes beslut påverkar dem. Skapa inte en historia om en person utan om resan för en person.
 • Lägg till sidointriger till din huvudintrig. Dessa kan vara personliga händelser (så som födelsen av ett barn, bröllop, eller en kär persons död.)  På ett eller annat sätt, så kommer dem här händelserna att vrida till historien och fylla ut den med känslor och en känsla av medmänsklighet. 
 • Få din huvudkaraktär att växa. En lån resa genom världen, eller en nära-döden-upplevels, även att bli förälskad får alla att växa lite. Säkerligen så vill du inte att in huvudkaraktär ska vara dum eller korkad. Efter dessa sidohändelser, gör förändringar, diskreta eller drastiska till din karaktärs personlighet. 
 • Skapa hinder i ditt karaktärs liv. Allting ska inte vara lätt för han/henne. Se till att du skriver en fantasyhistoria, och inte en berättelse om en promenad i trädgården. Kom ihåg att döpa alla dina karaktärer. 

7. Greppa en penna och ett papper. Det är dags att börja bygga din fantasy värld. Om du skriver om en värld som är precis som Jorden, skriv ut en hela kartan och med en penna börjar du göra förändringar på vår kära jord. Om du gör det här, gör en massa förundersökningar i historia för att se om du kan anpassa Jordens historia till händelsen i din bok. Om du planerar att skapa en värld helt från grunden, börja med att rita enkla linjer. Du kan rita hav, sjöar, floder, berg och andra konstiga faktorer i din värld. Dra härskarnas gränslinjer över riken och imperier. Sätt ut post-its och andra lappar på din karta för att markera speciella händelser. Kom ihåg: din karta måste inte vara snygg. Använd vilka material du vill och ha kul!

8. Planera en kronologi för din historia. Det här kan ha händelser som dyker upp i din bok, eller bara historier av händelser som indirekt förklarar dem som finns i din huvudintrig. Tyck inte att det är en bortkastad tid att bygga en värld där det mesta av den inte kommer att vara med i boken. Det är viktigt för läsaren att veta att skribenten vet vad han pratar om, och inte bara sätter ihop slumpmässiga saker i boken sidor. Få dina karaktärer att tala om en legend eller nämna några händelser som du har noggrant tänkt ut. Som en skribent, måste du veta något som läsaren inte vet. Se till att du vet vad du pratar om.

9. Börja planera allt om din karaktär. Det är nu du ska gå ner på djupet i din karaktärs hjärta. Har han/hon någon rädsla (död, mörker)? Vart/när föddes han/hon? under vilka omständigheter? Gillar han/hon att bita på naglarna? Gillar han/hon att spela ett musikinstrument kanske? Känn inga begränsningar, det är din historia.


10. Efter att du har avslutat kronologin på din värld, börja skriva om din värld. Vad för typ av kläder har folket på sig? Är dem vidskepliga? Är dem glada med sin kung/härskare? Finns det någon form av akademi där soldater eller magiker tränas? Vilka är lagarna i ditt rike? Är det förbjudet att använda magi? Finns det speciella regler i familjer? Kan kvinnor också kriga, eller är det bara för män? Finns det några varelser som vandrar över slätterna i din värld? Tror folket på gudar? Och vilka är deras gudar? Det är dags att planera allting. Det här kommer troligtvis att vara den största delen i din historia. Det här är basen, allt som du kommer på måste finnas med här. Oroa dig inte om det tar för lång tid att skriva allt det här. En bra historia behöver ha en fast bas.

11. Efter det sista steget vet du förhoppningsvis vad som ska hända i din historia. Ta ett annat papper. Börja börja göra kapitel i din historia. Bestäm dig för vilken typ av skribent du vill bli. Vilken längd ska kapitlen och böckerna ha? Ska du skriva i första eller tredje persons perspektiv? Kommer du beskriva dina karaktärer och omgivningar för att göra historien mer personlig till läsaren eller kommer du inte att bry dig om det, och bara skapa en episk legend? Skriv integrationerna mellan karaktärerna. Gör en kopia av din världskarta och rita linjerna från resan av dina karaktärer. Gör en snabb hänvisning till varje plats så du kan beskriva det mer fritt. Var inte rädd för att planera och att skapa.

12. Låt andra läsa ditt verk. Skriv ut ditt färdiga verk och ge ut en mängd kopia till personer som kan tycka om att läsa din novell. Det kan vara några nära vänner till en början, men när du börjat fått bra kritik och du börjat bygga självförtroende kanske du vill publicera ditt verk. Acceptera alla kritik, för det kommer att göra dig till en bättre skribent i framtiden. Ändra om allt som din redaktör ber dig om. Tro att du kan publicera ditt verk om du bara lägger ner kraft i det. Men hoppas inte för starkt att få din bok publicerad, för du kan bli väldigt deprimerad om det visar sig att det inte blir som du planerat. Om din novell blir nobbad av en redaktör, ändra om din historia eller sänd den till en annan redaktör.  


Tips

 • Ha alltid en anteckningsbok med dig. För det mesta kan episka idéer till din historia inte vara dem mest trovärdiga idéerna. Fokusera på enkla saker runt omkring dig. Till exempel, idén om "Stardust" fantasynoveller av Neil Gaiman, kom fram när författaren såg ett fält, korsat av en vägg med ett hål i det. Små saker som inga andra tänker på är ett bra steg till att skriva en novell på.
 • Ha tålamod. Skrivande kräver en hel del tid, och massor av tålamod. Tolkien tog mer än 15 år innan produktionen av "The Lord Of The Rings" och byggde "Middle-earth" genom hela sitt liv. Du behöver inte 30 år för att skriva din historia, men du kommer inte att bli klar på en vecka. Om du gör det så är det ett dåligt tecken.
 • Var kreativ! Alver, dvärgar, gobliner och orcher är väl inte moderna längre? Tolkien var en skribent inte en gud. Gillade du raserna han skapade? Varför skapar du inte några egna? 
 • Var aktsam på förändringar i din historia. Ibland, när man planerar en novell eller en intrig så kan en idé komma precis när man börjar skriva. Om sådan idéer kommer när du skriver, utvärdera dem. Se om dem passar in i händelsen, och förstör inte allt ditt arbete. Om dem gör det, skriv ner dem i din anteckningsbok och spara dem till senare. Det här kommer inte att bli din sista bok.
 • Var långsam. Stöt inte ihop händelser eller händelseförloppet. Då kommer du att avslöja förtidigt för dina läsare och med för många saker som händer kommer du att skapa en tröttsam historia. Bred ut dina händelser så att dem tar tid och får mycket utrymme i din historia. Glöm inte bort att du kan skapa en uppföljare. 
 • Avslöja inte allt. Läsaren vill ha någonting att läsa om. Planera ut en stor hemlighet från början av boken, som bara kommer att avslöjas i slutet ( ett saknat föremål, en mystisk död osv.) Gör  förväntningarna höga för läsaren för att ge entusiasm.
 • Gör inte karaktärerna till stereotyper. Skapa trovärdiga personligheter, personliga historier och mål. Hjärtat av en bra fantasyhistoria är dess karaktärer. 

Saker du behöver

 • Anteckningsbok
 • Penna och ett sudd
 • Rena papper
 • Post-its lappar


Denna artikel är översatt av mig och hämtad från "Wikihow - How to write a credible fantasy story"
Läs artikeln på engelska här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar