måndag 25 juli 2011

Hur man avslutar en påbörjad historia

Har du någonsin försökt att skriva en historia och blivit distraherad av antalet möjligheter? Börjar du men aldrig avslutar? Du är inte ensam. Även duktiga skribenter med att hålla deras fokus. Denna artikel kommer att visa dig hur man skriver en bra historia, och självklart, hur man håller sig fast till den.

De olika stegen

1. Planera din historia. Håll idén i ditt huvud, släpp den aldrig. Du måste inte veta hela historien i förväg, men försök att skriva åtminstone några anteckningar i vilket format du vill. Anteckningar kommer hjälpa dig att hålla fokus och på rätt spår.
 • Känn dina läsare. Är dem barn, tonåringar eller vuxna? Anpassa ditt ordförråd och ton till dem läsarna. 
 • Bestäm genre, om du vet vilken. Detta kommer att ge fortsatt fokus för sin historia och ge dig bättre förståelse om dina läsare och målet med din historia. 
2. Gör en disposition eller andra viktiga anteckningar i det format som passar dig bäst. Lista huvudintrigen och sidointriger eller skriv en händelselinje.

3. Lista dina karaktärer och använd listan som en referens. Oroa dig inte över namn än. (Öppna telefonkatalogen och sätt ihop vilket för- och efternamn som helst om du inte kommer på egna namn.) För längre noveller kan det vara speciellt svårt att hålla koll på alla karaktärer, och det kan avbryta ditt arbetsflöde om du är tvungen att stanna och läsa bakåt för att ta reda på någons namn.

4. Skriv ditt utkast snabbt! 
 • Oroa dig inte för skiljetecken och stavning vid detta steg.
 • Skriv i större delar. Om du går iväg för att dricka eller väntar en dag tills du fortsätter, så kan du förlora ditt arbetsflöde och dina idéer.
 • Skriv varje dag. Om du skriver en längre historia, skriv dagligen och i stora delar. Ge dig själv ett dagligt ordantal som mål, kanske 1000 eller 2000 ord och en deadline baserad på den takten. 
 • Skriv först, redigera sen. Under detta utkast, ge din inre kritiker lite ledig tid. Läs bara om tillräckligt mycket för att ta upp vart du var senast om du skriver vid flera tillfällen.
5. Ge dig själv massor av tid till att skriva. För att idéer fritt ska kunna växa fram behöver du tid ensam. Stäng dörren, gå till ett café eller ett bibliotek om du kan avskärma dig från trafikljud (eller få inspiration från det).

6. Skriv i det format som du skriver snabbast i. Om du kan skriva snabbt med dina fingrar utan att kolla (och undvika att pilla på gårdagens jobb tills du är klar) skriv då på en dator. I annat fall, leta fram en skrivmaskin  eller en bläckpenna. Du kan alltid maskinskriva ditt manuskript senare.


7. Ta ett beslut, vilket som helst, om vilket håll historien ska gå åt. Speciellt i en längre historia, där du kan komma på dig själv med att undra vad som ska hända här näst. Häng inte upp dig för mycket på dessa beslut. Prata igenom det högt om du har någon som lyssnar. Skriv några till anteckningar för att upptäcka ett tema. Slinga slant. Välj sedan någon riktning och ta den. Det finns inga fel svar, du kan alltid ändra historien senare om du behöver.
 • Var inte för snäll mot dina karaktärer, och gör dem inte för perfekta. Medan du lär känna dem, kanske du börjar gilla dem, men för att hålla historien intressant måste dem ha brister eller svagheter och dem måste möta utmaningar. 
8.  Redigera och fyll i historiedetaljer endast efter ditt grova utkast är klart. Detaljer gör en historia intressant. Skicka in dina läsare i det okända och få det att kännas verkligt.

9. Få feedback! Du måste låta andra läsa ditt verk och lyssna till deras kommentarer. Känn dig inte kritiserad, dem är bara hjälpsamma.

10. Gör slutproduktionen. Läs om historien. Ser det bra ut? Sänd det till en redaktör.


Tips

 • Vissa intriger kräver mer planering än andra, och du kanske föredrar mer eller mindre planering för dina. Finn balansen och systemet som är rätt för dig och din historia. 
 • Bli inte distraherad  av andra historieidéer medan du skriver, speciellt om du försöker skriva en längre noveller eller historia. Om skrivandet för andra idéer till dina tankar, anteckna dem i korthet i din anteckningsbok eller spela in din röst där du förklara dem, men fånga bara tillräckligt av idéen för att påminna dig själv senare. Fokusera på att behålla ditt arbetsflöde.
 • Det är möjligt att fastna så djupt i bakgrundsarbete eller byggandet av universum att du aldrig kommer ihåg och skriver din historia. Det är ok att arbeta fram detaljer i förväg, men vid något tillfälle, måste du dyka in och börja skriva. 
 • Ge inte upp. Även en kort novell är mycket arbete. Du kommer inte skriva den på en dag eller en vecka, så du måste finna den rätta takten och skriva det under loppet av månader. Du måste engagera dig till en process så här lång. Om en novell är mer än du tror att du kan hantera, skriv en kortare historia, speciellt i början.
 • Se till att du har vatten och en bekväm stol när du arbetar på ditt grova utkast. Om du kommer vara där ett tag, ta även med dig något ätbart. 
 • Visa inte din historia för någon förrän du är färdig med att skriva för första gången. 
 • Fånga intresse tidigt i din historia. 

Varningar

 • Bli inte arg när folk ger dig feedback som känns som kritik. 


Denna artikel är översatt av mig och är hämtad från "Wikihow - How to finish the story you started"
Läs artikeln på engelska här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar