fredag 22 juli 2011

Hur man skapar otrolig fan fiction

Har du länge velat skapa en fan fiction historia baserad på din favorit manga, anime, film eller videospel, men vet inte riktigt hur man går tillväga för att skapa en? Frukta icke, för denna artikel kommer hjälpa dig på vägen att skapa en fantastisk fan fic!

De olika stegen

1. Välj den anime/manga/bok/videospel/film som du vill att din fan-fiction historia ska handla om. Om du vill, kan du även göra en blandning där två världar möts! Det är bäst att skriva om något som du vet något om. Försök inte att skriva en fan fiction där du använder en anime du bara sett första avsnittet på, för det kommer högst troligt att misslyckas. Välj något där du har sett alla (eller åtminstone dem flesta) avsnitt, eller ett spel som du har klarat av eller är nära på att klara.

2. Kom på en händelselinje. Ingen bra fan fiction existerar utan en händelselinje. Den bra saken med fan fiction, är att du kan totalt ändra vad som verkligen händer i filmen, boken eller spelet du valt. Om det fanns någon händelse som du inte tyckte om så kan du alltid hoppa över eller förändra det i din fan fiction. Tänk efter vad som måste ha hänt efter att filmen eller boken tog slut. Fan fictions kan avvika från historiens verkliga händelser. Var däremot inte för bisarr när du skapar fram din händelselinje. Det bästa man kan göra är att ta fram ett papper och en penna och skriva ner alla idéer. Efter att du listat så många idéer som möjligt, väljer du dem idéer som gör din fan fiction så intressant som möjligt utan att gå överstyr.

3. Komponera ihop ditt inledande stycke. Det här är väldigt viktigt när man skapar en bra fan fiction historia. Det är öppningen som drar in läsaren i historien. Om din öppning inte är tråkig, kommer folk vilja fortsätta att läsa den. En bra öppning fångar läsarens uppmärksamhet och får dem att vilja läsa mer. Ett bra exempel är att starta din historia med en spännande händelse som lägger själva grunden för historiens senare händelser och intriger. Ett annat bra exempel är att introducera en ny karaktär. Var bara kreativ så kommer du på något så småningom.

4. Lägg till ett nytt inslag till din historia som gör den mer unik och intressant. Ingen vill läsa någonting som inte är speciellt eller spännande. Genom att lägga till nånting unikt till din historia kommer den stå ut mer och bli minnesvärd.
 • En sak som du skulle kunna göra är att skapa en helt ny karaktär som du lägger till i din historia för att hetta upp det hela lite. Var beskrivande om din nya karaktärs utseende, färdigheter och personlighet. Det här kommer underlätta för läsarna att föreställa sig din karaktär. ( Det är också en bra övning för hur man skapar en karaktär till ditt originella, icke fan fiction skrivande.) Du kan tom lägga till dig själv och/eller dina vänner till din historia! Var beskrivande.
 • Om du inte vill lägga till en ny karaktär så finns det många andra val för att göra din historia unik. Du kan ställa in din berättelse ett par år innan eller efter den originella historien. Du kan också prova att byta ut karaktärer eller att ändra plats på dem. En annan sak du kan göra är att ta en mindre karaktär från original historien och göra den till din fan fiction huvudperson. Dem flesta manga, animes, böcker och filmer har många mindre eller stödjande karaktärer att välja mellan. Det finns så många saker att göra, att allt du behöver är bara lite fantasi. 
5. Lägg till fler detaljer. Gå tillbaka nån gång i bland och läs om vad du har skrivit. Om det finns något som du kan utveckla med fler detaljer, lägg då till dem!  Istället för "det var soligt ute", kan du lägga till fler detaljer som t.ex. " den starka eftermiddagssolen sken över staden.". Inte är den bara mer intressant utan ger också läsarna en bättre aning om hur du föreställt dig saker och ting när du skrev historien. Det kan vara besvärligt men det är värt det!


6. Vidareutveckla historien. Låt inte samma sak gå om och om igen. Lägg till nya konflikter eller utmaningar. Det här kommer hålla din historia fräsch och spännande, och det kommer att öppna upp dörrar för nya idéer. Men var försiktig så att du inte skyndar dig fram för mycket i din historia, annars kommer saker och ting bli förvirrande. För istället fram historien i ett jämnt tempo så kommer saker och ting flyta fint. Många anime, manga, filmer, böcker och spel har ett ganska långsamt tempo eller ingen framåtrörelse, och det kan vara ganska tråkigt så se till att hålla historien färsk och spännande. (Det här är väldigt viktigt!)    

7. Kom fram till ett slut. När du har utvecklat historien så långt som du vill sluta då din fan fiction med ett minnesvärt slut. Något kliché som "allt var bara en dröm." eller "och så levde dem lyckligt i alla sina dagar." är definitivt tabu. Ett bra slut är nästan lika viktigt som en bra öppning. En del skribenter kommer tom på slutet först. Så vidare du inte planerar att skriva en uppföljare, så lämna inte läsarna undrande. Om du inte planerar en uppföljare så se till att löst upp alla trådar som lagts ut i historien.

8. Läs om hela din fan fiction. Kolla efter stavfel och grammatiska fel när du läser igenom din historia. Om det är något som du tycker behöver läggas till, ändras eller tas bort så gör det. Se till att allt verkar stämma och om något inte gör det, gör vad du kan för att fixa det. Försök att se historien från läsarnas perspektiv. Dem vet inte allting som du föreställt dig i ditt huvud medan du skrev den här. Alla förändringar som du gjorde på animens/mangans/bokens/filmens eller spelets karaktärer eller händelser måste förklaras.

9. Dela ditt verk med andra. Du har jobbat hårt på din fan fiction, låt den inte gå osedd förbi. Om du skrev den på en dator, ladda upp den på en sida som t.ex. fanfiction.net eller skicka in den till en tävling. Om du skrev den för hand, visa den för dina vänner eller scanna in den till en dator och ladda upp den på nätet. Ju fler som läser din historia desto bättre, eller hur?

10. Ta konstruktiv kritik. Det kommer att hjälpa dig när du skriver en uppföljare till din första fan fiction historia. Du kan lära dig massor av vad andra säger, och jag lovar dig att det kommer verkligen att hjälpa dig!

11. BONUS: Gör en lista över alla karaktärerna i din fan fiction historia!


Tips

 •  Läs andra fan fiction historier för inspiration. Kopiera inte andras idéer eller hela händelselinjer, men använd dem för att komma på egna idéer.
 • Om du fastnar i ditt skrivande, ta en paus. Du kan inte förvänta dig att skriva en hel fan fiction på bara en sittning utan några förhinder.
 • Bli inte för galen! Det är bäst om dem nya karaktärerna passar in med dem som redan finns - gör dem inte för vilda så vidare det var så i originalet som du använde förstås. Var också försiktig med att låta nya karaktärer skugga över huvudkaraktärerna. 
 • Kom ihåg att när karaktärer har enorma krafter så har dem vanligtvis också begränsningar. Det här gör karaktären och historien mer intressant.
 • Om du inte kommer på vad som ska hända här näst, prova att rollspela några experiment i ditt huvud när det är läggdags eller när du inte har något bättre för dig. 
 • Skriv din fan fiction som om du skrev en riktig historia, dvs. som om det vore ett examensarbete eller som om den skulle bli publicerad. Det här kommer att göra din historia bättre, mer trovärdig och övergripande trevligare att läsa. 
 • Förändra inte allt för mycket från originalet, folk kommer inte att gilla historien ifall den inte är trovärdigt på något sätt (karaktärerna  bör agera snarlikt som dem gör i originalet).
 • Hitta en korrekturläsare. Ingen skribent är perfekt på allt, försök att finna någon som har dina svagheter som styrka. Som t.ex. om du har svårt för stavning och grammatik bör du låta någon som är duktig på det att läsa din historia och peka ut fel. Tacka dem, och om dem också skriver fan fiction kan du erbjuda dig att läsa deras historia också. 

Varningar 

 • Ignorera människor som är otrevliga och elaka. En del av dina läsare kan kalla dig för "att du tror att du är nån" eller att du är nördig eller smutskasta hela ditt arbete. Ta allt detta nådigt. Vad tyckte dem inte om? Är dem de enda som inte tyckte om den? Ha det här i åtanke. Bli inte avskräckt!
 • Hursomhelst, lyssna till konstruktiv kritik. 
 • Alla kommer inte att gilla din fan fiction story. En del kommer kanske tom att hata den, men andra kommer att älska den! Du måste acceptera att folk inte alltid kommer tycka om det du gör.

Denna artikel är översatt  av mig och hämtad från Wikihow - "how to create incredible fan fiction" .
Läs artikeln på engelska här

1 kommentar:

 1. Tack så jättemycket för tipsen, hjälpte mycket!

  SvaraRadera