söndag 7 november 2010

Skrivkramp

Alla får vi skrivkramp ibland. Vi kör fast totalt och det känns som om alla bra idéer är som bortblåsta. Vad ska man då göra när det är brist på fantasi och lusten att skriva är låg? Här har jag samlat massor med bra tips som jag har hittat:

1. Få ner rumpan på stolen och sätt dig och skriv bara. Oftast brukar det vara den första tröskeln som är svårast att komma över. Men sätter man sig bara ner och börjar skriva brukar det tillslut lossna. Skriv även om det tar emot. Rutiner för när du ska skriva kan fungera också. T.ex. att varje morgon när du vaknar så sätter du dig och skriver ihop ett A4 papper om vad du har drömt, vad du vill göra med dagen, tankar och funderingar eller något annat intressant. På så vis får din hjärna ett systematiskt mönster som automatiskt sätter fart på tankeverksamhetet.

2. Läs böcker! Prova olika stilar och genrer för att skaffa dig inspiration och för att öppna nya fönster. Bloggar, tidningar och andra medier kan också vara bra inspirationssidor. Surfa runt och se vad du hittar.

3. Gå skrivarkurser och läs faktaböcker om att skriva. Här lär du dig massor av nya saker som ger ny energi åt ditt skrivande.

4. Arbeta. Det är ofta en myt att man måste vänta på att få inspiration innan man kan börja skriva. Inspirationen kommer i många fall när du faktiskt arbetar. Du behöver nödvändigtvis inte sitta med pennan och slita håret i frustration av idébrist, utan jobba med något annat så länge. Idéer brukar ofta komma när man minst anar det.

5. Anteckningsblock är alltid bra att ha med sig överallt så att man snabbt kan skriva ner idéer när dem ploppar upp. 

6. Brainstorma! Låt hjärnan kasta ut alla möjliga ord på ett papper. Det är ett fantastiskt sätt att komma på nya idéer. Låt dig inte begränsas utav något utan låt tankarna flöda fritt och skriv ner det första som kommer upp i huvudet. Kom ihåg att du ska inte hitta nåon struktur eller sammanband utan det kommer sen när du har brainstormat färdigt. 

7. Tjuvlyssna på andra är ett sätta att få inspiration. Sätt dig på bussen, på ett fik eller någon annan offenlig plats och iaktta och spionera på människor. Se hur människor klär sig, vad dem gör, vad pratar dem om och hur beter dem sig. Fundera ut deras bakgrund, vart kommer dem ifrån och vad jobbar dem med? 

8. Gå igenom dina gamla texter och arbeten och se vad du har skrivit om förr. Kanske har du en mapp på datorn eller en gammal låda som skräpar någonstans med gamla teckningar, ofärdiga utkast och annat smått och gott som bara ligger och väntar på att bli färdiga. Gå igenom dina gamla saker och se hur du har förbättrats, vad som är ofärdigt, gamla idéer som har försvunnit med tiden osv. Det alltid spännande att gå igenom gamla noveller.

  
Vad handlar din skrivkramp om? 

Ibland kan det var så att man ställer för höga krav på sig som gör att man inte kan skriva. Du måste inte skriva en bok det första du gör utan sänk ribban. Vart går din gräns för hur mycket du kan skriva. Testa dig fram, skriv en mening eller två om dagen. Skriv inte boken, skriv om bokens huvudpersoner, om deras förflutna, om varför de är ledsna,  vad de längtar efter osv. Kanske är din skrivkramp innehållsrelaterad. Kan du skriva en shoppinglista? Kan du fortfarande skriva ditt namn på en kreditkortsslip? Kan du skriva ”All work and no play makes Jack a dull boy”? Testa dig fram och se vad som går att skriva och hur mycket du kan skriva. 

Fundera på vad du är rädd ska hända när du skrivit din text: Är du rädd att misslyckas? Är du rädd att lyckas? Är du rädd att försöka, men ändå misslyckas? Fundera över vad du tror ska hända om du skriver en fantastisk eller en katastrofal text. Ännu bättre: skriv ner det. Lyssna till dina inre röster. Somliga har en inre dialog med en otrevlig, gnällig eller elak jävel som dissar allt du gör. Fundera på vem rösten tillhör. Prata med rösten och hör vad den vill göra. Tänk ut en person vars åsikter du struntar i. Tvinga din inre röst att tala med den personens röst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar