söndag 29 augusti 2010

Guide till skrivarböckernas djungel

Varför det är bra att läsa skrivarböcker
Otaliga gånger har jag läst  "läs massor av böcker" som råd till alla skribenter. Genom att läsa andra skönlitterära böcker får du stimulans, du får omedvetet bättre skriv- och språkkänsla och du blir inspirerad och får energi till ditt egna skrivande. Men för dig som är skribent räcker det inte där. Jag skulle även vilja rekommendera att läsa en hel del skrivarböcker också. Varför är du annars här på min blogg? Genom att läsa skrivarböcker lär du dig massor av knep hur du når ut till läsarna, hur du bygger trovärdiga karaktärer och miljöer, uppbyggnaden och strukturen av romaner och noveller och mycket, mycket mera. Det finns massor av olika skrivarböcker att använda vid sidan om sitt skrivande. Jag rekommenderar varmt att läsa någon eller några som man gillar.

Vilka böcker finns det då? 
 Lexikon är bra för dig som vill utöka ditt  ordförråd och få en bredare språkkänsla. Den "Svenska Akademiens ordbok" är ett riktigt bra ordlexikon för att slå upp ord och se deras betydelse. Tillsammans med ett synonymlexikon får du dessutom även en bredare språkkänsla och kan skriva olika typer av texter. För dig som vill skriva moderna och kanske lite mer ungdomligare texter finns även slanglexikon med massor av moderna ord som ersätter gamla ord.

Olika uppslagsverk är även bra att kika i för att ta reda på lite fakta kring det du söker. Ett uppslagsverk är en facklitterär genre vars innehåll består av en sammanfattning av mänsklig kunskap med artiklar i alfabetisk ordning. Nationalencyklopedin är vårt mest kända uppslagsverk.

Skrivarböcker innehåller författarskolor och skrivarguider och ger massor av nyttiga tips till alla skribenter. Något som alla skribenter bör ha i sin bokhylla.


Det finns massor av olika typer av böcker som kan vara bra att läsa för dig som tycker om att skriva. Det kan vara ordlexikon, synonymlexikon, svensk grammatik och skrivregler och handböcker i författarskap.

I min bokhylla finns följande böcker:
 • Skrivarkalendern 2007, Anna-Carin Collin
 • Konsten att vara kreativ - Julia Cameron, 2002
 • Rivas skrifter, David & Leigh Eddings, 1998
 • Handbok i svenska, Gösta Åberg, 2001
 • Nya författarskolan, Göran Hägg, 2004
 • Första hjälpen i svenska, Gösta Åberg, 2004
 • Skriv på!, Elizabeth George, 2004
 • Den unga författarens verktygslåda, Ralph Fletcher, 2006
 • Så skriver du romaner och noveller, Lars Åke Augustsson, 2009
 • Svenska skrivregler, Svenska Språknämnden, 2000
 • Hur ska det heta?, Gösta Åberg, 1994
 • Konsten att tala och skriva, Siv Strömquist, 2001 

  Rekommenderade böcker
  Här följer länkar med tips på bra böcker:

  http://www.sollentunaforfattarna.se/bockeromattskriva.htm
  http://bokmamman.blogspot.com/2007/12/bokmammans-lsta-skrivarbcker.html
  http://kreagrafen.wordpress.com/mina-bocker/andras-skrivarbocker/
  http://vittersblog.blogspot.com/2006/07/skrivarbcker.html

   1 kommentar:

   1. siv strömqvists böcker är bra, hon har varit min lärare :)

    SvaraRadera