tisdag 26 juli 2011

Hur man undviker skrivkramp

Usch. Den där fruktansvärda känslan där du verkar vara helt tom på idéer. Fruktansvärt, va? Och det är ett helvete att bli av med det när du väl fått det. Här är hur du undviker det.

De olika stegen


1. Håll din historia fräscht i minnet. När du skriver, få det ner på papper så du kan titta på det senare, för att hålla det färskt i minnet. Därmed kommer dina idéer att kännas unkna eller helt bortglömda. När du har sparat din idé kan du ta fram den när som helst, även om det är långt fram i framtiden.

2. Ha en inspelningsmaskin med dig, så du kan banda, eller ha ett papper och en penna. Du vet aldrig när inspirationen kommer slå dig, så ha alltid en anordning med dig för att fånga dina tankar och idéer, för att sedan skriva om.

3. Fördjupa dig verkligen i handlingen. Har du några dramatiska scener planerade? Genom att ständigt tänka på och spela upp scener som på film, kommer du dra ut intima detaljer som kommer få din historia att komma till liv. Det här är din historia, så njut av den! Gör det roligt, det är helt upp till dig att göra förändringar eller att ta din historia åt vilket håll som helst.

4. Skriv utan fruktan! Den största fruktan en skribent har är att deras verk är skräp, precis som en komiker är rädd att deras skämt inte ska vara roliga. Som Nike's slogan säger "Just do it!" Tillåt dig att skriva fritt utan regler och att det ska vara perfekt. Du kan alltid omarbeta det senare. 

5. Skriv inte med rim och reson. Vad som än dyker upp, skriv ner det så fort du kan. Du kanske får en idé till en twist eller handling som slutar i mitten av kapitel 12, men det är det första som koms på. Det är helt ok! Få bara ner det på papper så att det inte glöms bort. Senare kan du ändra, flytta på ordningen eller till och med flytta slutet till början. Det finns hundra håll ditt sinne kan följa. Tricket är att få ner alla och sen välja och vraka det material du vill inkludera, och sen skriva om och om igen tills slutverket sakta men säkert växer fram. Inget stort konstverk skrevs från framsidan till baksidan i samma sekvens som en färdig bok.

6. Sluta hala. Inse det. Du halar lite, vilket är osunt. Om du kommer på dig själv sitta och surfa på Youtube, stäng av ditt internet. Det här kommer hindra dig från att komma ut på nätet och distrahera dig, och även om du har kontrollen att kunna slå på internet igen, så har du en sund på dig att tänka om när datorn frågar dig om du är säker på att du vill slå på internet.

7. Om du skulle fastna, FÅ INTE PANIK! Vid händelsen av att fastna, kommer du att känna dig hjälplös. Tillåt inte skrivkrampen att komma till dig eller så kommer du spendera månader med att inte skriva alls. Planera vad du vill ska hända på papper. Fånga inspiration från vardagslivet, som Charles Dickens gjorde. Gör vad som helst utom att tjura omkring.


8. Ställ dig själv frågor som rör om fantasin. Hur skulle denna historia kunna sluta på ett sätt som möjliggör en uppföljare? Hur skulle huvudkaraktärerna kunnat träffats om det var krig? Eller i en annan tid? Eller om dem var mycket äldre eller yngre? Sådana frågor ger dig inte bara nytt material att skriva, men kan också ge nya idéer till att öka historielinjen.

9. För en lista över andra idéer eller ämnen som du skulle vilja skriva om. När du känner dig mentalt trött på ett ämne, byt till ett annat. Inte bara kommer det här öka oddsen till att alltid ha mycket att skriva om, du kommer också få nytt material som poppar upp i ditt huvud medan du koncentrerar på ett helt annat manus. 

10. Ta en mental rast. Problemlösare använder ofta den här tekniken när dem inte kan komma på ett svar. Då engagerar dem sina tankar i något helt annat, så som korsord, pussel, klippa gräsmattan, vad som helst... och sen helt plötsligt som om det vore magi, så poppar svaret upp i deras tankar. Var bara noga med att alltid ha papper och penna nära när dessa pärlor dyker upp i dina tankar.


Tips
  • Ibland, som kompensation känner din hjärna behovet av att släppa ut fantasi genom "läckage" som jag brukar kalla dem för. Om det skulle krävas, gör en kort historia eller två för att få fantasin att flöda igen.
  • Om allt annat misslyckas, överväg en skrivarkurs. Ja, det kanske låter fånigt, men ge det ett försök, om dem är gratis, kan det få din fantasi att komma igång igen. 

Varningar
  • Om du sätter upp sidoprojekt, LÅT DEM INTE TA ÖVER. Du har en deadline att hålla. Sidoprojekten är till för att hjälpa dig, och får inte användas till något annat alls tills du har avslutat ditt egentliga projekt

Denna artikel är översatt av mig och är hämtad från "Wikihow - How to avoid writer's block"
Läs artikeln på engelska här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar