måndag 8 augusti 2011

Olika skrivprogram

Open Office
Open Office
Open Office är en komplett och gratis kontorssvit med olika program och funktioner utformade efter dina behov. Bortsett från ett skrivprogrammet "Writer" har dem även kalkylprogrammet "Calc", samlingssidorna "Impress", ritprogrammet "draw" och tabellprogrammet "base".  

Besök Open Office här

Zoho writer
Zoho Writer
Zoho Writer är ett online skrivprogram som låter dig skapa och dela dokument online. Du behöver inte installera något på din dator, allt du behöver är tillgång till Internet för att kunna arbeta med Zoho Writer. Zoho Writer är rikt laddad med funktioner, du kan bl.a. skapa och formatera dokument. Få tillgång, redigera och dela dokument med vem du vill, enkelt med en e-mail adress. Importera och exportera dokument till olika format. Du kan posta dina texter till din blogg och mycket mer.

Besök Zoho Writer här


Scrivener
Scrivener
Detta är mycket mer än bara ett skrivprogram. Med detta redskap kan du organisera och hålla fullkomligt koll på ditt projekt. Med Scrivener kan du importera in dina texter och bilder, konvertera dem till PDF och skriva ut. Du kan skapa outlines, och kommentarsrutor och mycket mera. Kolla in trailern på deras hemsida för att se alla coola finesser som detta program kan åstadkomma.  

Besök Scrivener här  


Page Four
Page Four
Page Four är ett speciellt utvecklat program avsett för kreativa skribenter. Här kan du organisera dina projekt i ett flikgränssnitt. Det ger ordbehandling och olika översiktsmöjligheter.  Dela upp dina texter i  kapitel eller scener. Placera ut din plotlines och karaktärsbeskrivningar vart du vill. Page Four innehåller avstavningsprogrammet på många olika språk och mycket mer.

Besök Page Four här
Rough Draft
Rough Draft
Rough Draft är ett gratis skrivprogram som fungerar till allmänt skrivande men som dessutom innehåller funktioner speciellt designade för kreativa skribenter: noveller, romaner, artiklar, pjäser och manus. Den är designad att vara praktisk på ett så enkelt sätt som möjligt. Det är ett organisatoriskt program som dessutom låter dig skapa och redigera RTF-filer i ett flikgränssnitt. Ordna dem i en Windows Explorer liknande sidopanel där du kan föra anteckningar om var och en.

Besök Rough Draft härWriteway 
Writeway
Writeway  är utformat att vara en professionell författares verktyg. Det begränsar dig att använda akter, kapitel och scener men förutom det är det ganska fri hand, med ett anteckningsblock för att lagra idéer eller scener som du inte riktigt vet vad du ska göra med. Den har bra funktioner för ordbehandling men den kan vara lite överkomplicerad och otymplig, med möjlighet att fylla i många formulär om karaktärer, vad som ska hända i kapitel osv. Writeway är ändå kraftfull och relativt flexibel. 

Besök Write Way här


Outline 4D
Outline 4D
Outline 4D (tidigare StoryView) är ett spännande program och potentiellt mycket kraftfull. Det är i grunden en outliner, förutom det att såväl kunna se din berättelse i en synopsis som i en traditionell disposition, så kan du även se den i resande storyboard. Så på toppen har du en mycket bred ruta som kan vara en beskrivning av din bok som helhet, under det kanske du har tre rutor som beskriver de tre viktigaste delarna av boken. Under dessa kan du ha flera rutor som beskriver kapitlen i varje del och så vidare. Definitivt värt att prova!

Besök Outline 4D här


Ywriter
Ywriter
Ywriter är ett kostnadsfritt program som hjälper författare att organisera sitt arbete i kapitel och scener. Det är ett fritt formulerat verktyg som inte medför några idéer på händelser eller några andra kreativa uppgifter. Snarare hjälper den författaren att hålla reda på karaktärer, platser, personperspektiv, anteckningar och så vidare, allt i ett program. Ywriter är en multi-plattform.       

Besök Ywriter här

Writemonkey
Writemonkey
Writemonkey presenterar en avskalad och isolerad plats för enbart skrivande. Det är en vanlig textredigerare som med tillval kan integreras med "Markdown" eller "Textile" eller för att möjliggöra lätt formaterad export. Dess primära syfte är att utveckla texten, snarare än redigering av texten, främja teorin om reducerade distraktioner för öka skriv kvalitén och hastighet.   
Besök Writemonkey härQ10
Q10
En fri och lätt, helskärms textredigerare för Windows med användbara verktyg för författare så som levande text statistik, anpassningsbar sidantal beräkning, uppnådda mål, automatisk sparfunktion, alarm för tidsinställda skrivarstunder, stavningskontroll och mycket mer. Den kommer inte att hjälpa dig med att planera och organisera långa texter, utan är mer fokuserad på att vara ett första utkasts verktyg. Det är isolerat i ett helskärmsläge vilket är bra för att blockera andra distraktioner.

Besök Q10 här


ConnectedText
ConnectedText
Denna forsknings-, informations- och kreativitetsverktyg ger kraften i Wiki-stil anslutande till din dator. Även om det inte är ett hängivet skrivarprogram har det intressanta och unika egenskaper som lätt kan användas i kombination med ett program som Skrivener för Windows, som en forskningsassistent eller bara som en fristående skriv applikation.

Besök ConnectedText här  
Writers Café
Writers Café
Writers Café är ett komplett system för kreativt skrivande. Från idé till ett färdigt projekt kommer du att finna att Writers Café är en stödjande och vänlig miljö där du kan uppnå dina skrivande mål. Programmets enkla-att-använda-verktyg som du behöver för att tänka och agera för att nå dina mål. Dem hjälper dig att göra  
dem mentala förändringar som behövs, med dem kommer du upptäcka hur man tänker och agerar som en skribent. Med tydligt och färgglatt gränssnitt gör det enkelt för dig att hitta de verktyg du behöver för att komma igång. Writers Café innehåller en rad olika funktioner bl.a. "Storyline planning tool" som är ett verktyg där du väver en uppsättning av virtuella indexkort till en färdig, formaterad historia. Programmet ger massor av hjälp och stöd som dessutom innehåller en massa extra material t.ex. manualer, guider och övningar. Programmet innehåller mängder av verktyg så du kan forska, organisera samt föra anteckningar och idéer. I Scrapbooken kan du  samla idéer, bilder, dokument, länkar m.m. På anslagstavlan kan du sätta upp det du känner för.

Besök Writers Café här


Storybook
Storybook
Storybook är ett gratis novell-skrivar verktyg för kreativa skribenter och författare, som hjälper dig att hålla en överblick över flera intriger och händelser samtidigt som böcker, romaner eller andra skriftliga arbeten pågår. Storybook hjälper dig strukturera din bok. Lagra all information om dina karaktärer och platser på ett och samma ställe.  Använd sedan Storybooks medföljande funktioner för att hantera kapitel, scener, karaktärer och platser. Ett enkelt gränssnitt tillhandahålls för att du ska tilldela din definierade karaktärer och miljöer till varje scen och för att hålla en överblick över ditt arbete med användarvänliga diagramverktyg.

Besök Storybook här
 

7 kommentarer:

 1. Väldigt bra lista! Har själv testat både ywriter och storybook. Två till program som jag tycker är användbara är dels Storybox (som jag för tillfället använder och är nöjd med) och dels Celtx som främst är till för manusskrivande men funkar prima till romaner också. :)

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar! Jättebra att du tipsade om ett till skrivprogram! =D

  SvaraRadera
 3. Hej! Är det någon som vet om Ywriter är okey att ladda ner. Finns det virus i det?
  Verkar vara ett intressant program.

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag laddade ner Page Four och i början fungerade det superbra, men nu efter ca en månad slutar det fungera. Man måste tydligen köpa det, har förlorat ganska många texter på det och tycker att du borde ha skrivit det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonyma människa. Jag har sammanställt olika program på denna sida som är bra för skönlitterärt skrivande, sedan hur trials fungerar kring dem är inte något som jag ansvarar för. Om du är ovan vid datorer, läs igenom vad du installerar och informationen kring det finns alltid i varje program och på deras enskilda hemsida. Jag visar vad som finns att använda, sen är det upp till dig själv att lära dig använda det så du inte förlorar dina grejer. Sen ska man alltid göra backuper på sina arbeten, oavsett vad man använder för dator eller program.

   Radera
 5. Jag älskar Scrivener. Använder det både till skolarbetet och till mina romaner.
  Jag älskar hur man kan organisera och fixa och dona med texterna, hur man kan göra dem till e-books och ibooks på nolltid, hur lätt som helst.
  Yes, det är mitt favvoprogram! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du har hittat ett skrivprogram som du är nöjd med! Bra att du rekommenderar det också så att fler kan få tips på bra program :)

   Radera