fredag 19 augusti 2011

Hur man förbereder sig inför sin novell

Så du har alltid velat skriva en novell? Den här drömmen har många människor, men väldigt få har förverkligat denna dröm. Nu kan vem som helst ta fram ett papper och en penna och skriva en historia, men efter att ha läst den här artikeln, kan du skriva en historia som är både fängslande och underhållande.

De olika stegen

1. Finn en plats där du kan organisera allt som är skriv-relaterat. Många människor, föredrar att använda sig av en dator, men anteckningsböcker och mappar fungerar precis lika bra.

2. Skriv ner varenda idé som du har för din historia. Du kommer att se tillbaka till denna sida väldigt ofta. Inkludera väldigt detaljerade beskrivningar och allting som inspirerar dig.

3. Bestäm vilka som ska bli dina läsare. Detta kommer hjälpa dig att bestämma genren för din historia. Känn inte att du måste hålla dig till bara en genre. Om du har en idé sci-fi idé med fantasy element, använd dem!

4. Inse att skriva själva historien är ett av dem sista stegen. Meningen med att göra ett utkast är för att  organisera alla dina idéer INNAN du börjar skriva.


5. Kom på ett tema med din historia. Temat är nästan som moralen i din historia. Det är det som är budskapet till dina läsare.

6. Finn (eller skapa) en karta. Detta är verkligen användbart om dina karaktärer kommer resa. Om historien äger rum i den verkliga världen, använd en karta över området när du skriver historien. Om landet är påhittat, skapa då din egen karta över området. Den behöver inte vara detaljerad, men den måste innehålla information som du behöver för historien.

7. Lär känna din miljö. En del människor argumenterar att miljön är det minst viktiga i en historia, men sanningen är den att miljön skapar historien. T.ex. ta detta scenario: En tonårstjej ger sig iväg på ett uppdrag att finna sina föräldrar som mystiskt försvann flera år tidigare. Föreställ dig nu att detta utspelar sig på medeltiden. Hur skulle den historien skilja sig en som utspelade sig 1000 år före nu? Ser du min poäng? Forska kring kulturen, vanor, geografin, ALLT om vart och när din historia utspelar sig. Om du skapar miljön, lägg särskild stor vikt på dessa saker. Hur kommer detta påverka karaktärerna? Hur kommer det påverka handlingen?

8. Skapa en lista över alla dina karaktärer. Skapa en sida över varje karaktär som du sedan kan se tillbaka till. Inkludera information så som deras namn, fysiskt utseende, favoriter, motiv, rädslor, mål och en kort självbiografi om dem. Om du kan, inkludera en bild på dem. Du kan rita en bild, klippa ut ett från en tidning, eller låta en av dina vänner klä ut sig till din karaktär.   


9. Kom på en tidslinje i din historia. Skriv ner alla händelser som du har tänkt ut i den ordning dem ska inträffa.

10. Skriv om dem konflikter dina karaktärer kommer att hamna i. Konflikter skapar intriger Kom ihåg att inte alla konflikter sker mellan karaktärer. Konflikter kan även vara mellan människa och miljö, karaktär mot samhället men även karaktär mot sig själv. Genom att veta om din karaktärs motivation och mål kan det hjälpa dig att klura ut vilka typer av konflikter som kommer ske i din historia.

11. Skriv ner varenda idé du kan komma på om handlingen. 

12. Bra jobbat! Nu är det dags att brainstorma. Det här är en rolig (och utmanade del).

13. Skapa nya karaktärer. Tänk på människor du känner. Skulle din chef vara den perfekta fienden? Skriv ner allas drag. T.ex. att någon är blyg, är ett kontrollfreak, deprimerad, vad som helst. Upprepa detta nu med andra personer som du känner. Det bör sluta med att du har en hel lista. Mixa och matcha dessa personlighetsdrag, och du bör komma på en del bra idéer till karaktärer. En viktig sak: håll dig undan från stereotyper! Alla har vi hört talas om den nyfikna grannen eller chefen vars enda mål är att göra ditt liv meningslöst. Om dina karaktärer visar några tecken på att vara stereotyper lägg till några drag för att göra dem unika, och se till att dina läsare alltid är medvetna om dessa beteenden.  

14. Fråga "vad skulle hända om...?" Detta bör ge dig idéer kring konflikter och handling.

15.  Uppdatera tidslinjen och papprena med dina idéer som du skapat. Du bör nu börja se din historia utvecklas.

16. Skapa en lista över dem saker du behöver för din historia. Behöver du skapa en till fiende? Behöver din handling ändras om? Bör du utforska din miljö? Skriv en "att-göra-lista" för din historia, och försök att åstadkomma åtminstone en sak per dag, beroende på hur stor saken är.

17. Gå tillbaka till ditt tema. Hur kan du visa ditt tema genom din historia? Kopiera INTE andras historier. Det är ok att ha samma tema, men använd inte samma scener eller samma händelser för att visa det. Detta är inte bara irriterande för läsarna utan det är också olagligt. Se till att din historia inte är en kopia av någon annans.

18. Gå tillbaka till din första idé över din historia. Är du nöjd med resultatet hittills? Om du läser historien som den var då, hade du gillat den? Vad hade du ändrat? Nu har du chansen att ändra om din historia.

19. Skapa en översikt över din historia. Använd din tidslinje som en guide. Du bör nu kunna spela upp din historia i huvudet som om det var en film.


20. Andas in en suck av lättnad. Du kan äntligen skriva din historia! Jag förslår att när du skriver din historia att du gör det på en dator för det är så mycket lättare att ändra om fel. Hursomhelst, när du skriver ditt utkast, stäng av ditt avstavningsprogram. Dessa kommer troligtvis att störa dig när du skriver ner dina idéer. När du har skrivit klart ditt utkast, låt det sjunka in ett par dagar innan du börjar rätta och ändra om. Ge en kopia till någon som är duktig på att korrekturläsa, men se till att dem inte vill stjäla din historia. Se till att du får dennas åsikt och acceptera feedback. Allt kommer inte vara positivt, vilket är varför det hjälper dig att ha ett flertal som korrekturläser och som kritiserar dina texter. På så vis får du höra ett flertal åsikter om din novell.

21. När rättningen är klar, starta på ditt avslutande utkast. Nu används "avslutande" ganska löst, med tanke på att utkast kan skrivas om hundratals gånger innan man känner sig nöjd. Kom ihåg, gör alltid ditt bästa när du skriver en historia. Skriv som om ingen läser.

Tips
  • Kolla efter mer specifika guider kring skapandet av karaktärer, miljö, konflikter och handlingar. 
  • Kolla på tips om hur man skriver. En del inkluderar aktiv röst mot passiv röst, första person mot tredje person, begränsad mot allvetande, förfluten tid mot nutid. 
  • Sätt ditt tumavtryck på din text. Nej, du ska alltså inte sätta dit det på riktigt utan sätt din prägel, din smak på din text. Du är unik, och så är ditt skrivande. Visa upp det!
  •   Var ärlig mot dig själv. Skriv inte för andra, skriv för din skull. Om du hatar din historia, och den inte blir publicerad, så är du den enda personen som vet om texten och hatar den. Om du däremot älskar din historia men den aldrig blir publicerad, har du fortfarande en historia som du älskar. 

Varningar
  • Kopiera aldrig eller stjäl från andra noveller, böcker, filmer etc. Detta är olagligt! 
  • Undvik stereotyper. Så överanvända...
  • Använd korrekt grammatik och stavning i din text. Det är en sak för din berättare att ha en entydig röst men se till att din historia är lättläst.

Saker du behöver
  • Papper och penna
  • Dator (valbart)


Denna artikel är översatt av mig och har hämtats från Wikihow.com - How to prewrite for a novel
Läs artikeln på engelska här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar