onsdag 24 augusti 2011

Hur man skriver en roman på 10 dagar eller mindre

Om du vill skriva en roman inom två veckor, är chansen att du inte kommer att skapa en Harry Potter. Däremot har det flera fördelar att skriva som en hobby. Följande artikel kommer att i korthet ge det mest väsentliga när det kommer till romanskrivandet.

De olika stegen

1. Överväg att skriva fan fiction för existerande spel, tv-serier eller en kort detektiv historia. Anledningen till detta är att för att du inte har du skulle inte ha tillräckligt med tid för karaktärisering och detaljer, vilket är väsentligt när man skriver bra noveller. Beroende på hur mycket tid du vill lägga ner, kan du producera en kort 5000-ords historia till en populär 50,000-ords fan fiction.

2. Se till att du har tillräckligt med tid.Om du är den typen av person som jobbar nio till fem varje veckodag, överväg att skjuta upp skrivandet till ett bättre tillfälle. Det är bättre att göra detta när du har semester eller har en lång helg. För även en 10,000-ords roman behöver mycket arbete från dig iallafall en 12 timmar om du inte är en erfaren skribent. Förbered dig lägga åtminstone 3-4 timmar varje dag. Om du har det i åtanke är du redo att börja.

3. Dag 1: Planera. Du måste planera. 95% av alla skribenter planerar inte tillräckligt innan dem börjar skriva, vilket oftast leder till ett icke tillfredsställande slut och övergivna arbeten som faktiskt har bra potential. Det är här är exakt varför det finns en Dan Brown och en miljon anonyma skribenter som har en artikel på deras bloggar som aldrig blivit lästa. Du måste planera. Börja med att fundera ut vilken typ av roman du skriva. Gör en uppskattning på hur lång du vill att den ska vara. Kom sedan på en bra handling. Du kan göra detta genom att brainstorma på ett stort papper. Skriv ner olika idéer som du vill ha med i din historia och klipp ut dem, anordna sedan alla pappersbitarna så att dem formar en händelselinje. Kom ihåg att en bra historia måste ha dem fyra k:na : Karaktärisering, klättrande action, klimax och konklusion. Om du planerar att skriva en kort historia från grunden, se till att du tänkt ut varje karaktär ordentligt. Skriv ner alla personlighetsdrag du vill att karaktären ska ha, och föreställ dig deras utseende i ditt inre. På så vis är det mycket lättare att beskriva dem. Det är därför du bör skriva fan fiction: det är mycket mindre miljöer och karaktärer att utveckla och komma på. Nu när du har dina idéer på plats, bör du läsa igenom alla dina små lappar och se om det finns några kryphål. Om en idé leder till den nästa för fort, försök att koppla ihop den med någon annan idé istället. Kom ihåg att du kan ha många bra idéer men du kan aldrig koppla ihop dem alla. För att skapa en bra handling kan du behöva offra en potentiell bra idé eller två för att kunna få det här smidiga flödet i din handling. Om du har tid över efter detta, bör du troligtvis skriva en "kapitel guide". Gör små rutor på ett papper för varje kapitel som du tänker skriva. Om du tycker att din handling är rimlig, så är du redo att börja skriva. Du kan alltid göra små ändringar här och där på vägen, så spendera inte för mycket tid på att tänka ut den perfekta handlingen redan i planeringsläget.

Dag 2: Introduktionen. Det är alltid viktigt att ha en bra prolog eller introduktion i din roman. En bra introduktion måste alltid ha en krok eller en "cliffhanger" för att fånga din läsares intresse. En bra krok beskriver alltid scenen i levande detalj. Föreställ dig din läsare som en marsian som aldrig varit på Jorden förut. Måla varje minsta detalj från scenen ur karaktärens perspektiv. Känslor är också extremt viktiga, Skriv ner vad karaktären känner, låt läsaren identifiera sig med denna person. Det är hemligheten till en bra bok. När du är klar med din krok, gå vidare till karaktäriseringen. Berätta för läsaren hur varje karaktär är. Det är alltid bra att ge exempel. Till exempel, istället för att säga "Professor Jackson är en extremt intelligent, men arrogant person", säg istället "Professor Jackson sneglade på sin klocka. 08.55. "Precis i tid" tänkte han. Han misslyckades aldrig med att komma sent till sitt arbete, bara så att han skulle kunna för den tusende gången titta på sina oräkneliga certifikat av enastående bidrag till upptäckten av antimateria och atomära struktur forskning. Detta var för att se till att han inte skulle glömma en enda när han senare på dagen skulle skryta på puben". Visa-berätta-inte-metoden (show-not-tell) misslyckas aldrig med att fungera. Likaså, om du skriver en fan fiction, behöver du inte arbeta med karaktäriseringen eftersom karaktären redan är välkänd. En annan viktig aspekt av introduktionen är att berätta huvudhandlingen för din läsare. Varje bra roman har en huvudhandling som huvudkaraktärerna ska försöka lösa, och detta måste klargöras för läsaren i slutet av dem två eller tre första kapitlen.

Dag 3-5: Den stigande handlingen. Från introduktionen, bygg stadigt upp striden tills du når klimax (slutstriden). Om du vill, kan du också fokusera på och utveckla förhållandet mellan karaktärerna, fastän detta är inte nödvändigt för en kort historia. Se till att huvudkaraktären(erna) stöter på några små konflikter medan dem är på väg mot den avgörande konflikten. Kom ihåg att en bra roman har inte bara en klimax utan att även små konflikter leder till klimaxen. Det är viktigt att bygga upp intrigerna bit för bit så att läsaren inte tappar intresset innan klimaxen. Några idéer på konflikter som du kanske skulle gilla att överväga kunde vara att någon av bikaraktärerna hamnar i en farlig situation där huvudkaraktären måste rädda dem eller att någon av dem goda visar sig vara en förrädare.       

Dag 6 och 7: Den avgörande striden (klimax). Den klättrande handlingen bör ha lett karaktären till den avgörande slutstriden. Detta är när huvudkaraktären tar till handling och konfronterar fienden. Se till att inkludera massor av detaljer, dialog och känslor för att få denna del riktigt spännande. Inre känslomässiga konflikter av huvudkaraktären misslyckas aldrig. Kom ihåg att detta är slutstriden, och du måste lägga ner mycket arbete i det. Se till att du har planerat ordentligt innan. De flesta skribenter som inte har planerat fastnar här och tar till ett löjligt slut. Det är det sista du vill ska hända.Se till att det är en hel del action. Om du inte har skrivit så mycket detaljer så är detta stället att trycka in det på. Ge järnet! Det är nu eller aldrig!

Dag 8: Slutsatsen. Efter att den avgörande striden är över och huvudkonflikten har lösts, kan huvudkaraktären gå tillbaka till sitt vardagliga liv igen. Gör det inte överdramatiserat, men försök att ge historien det slut du önskar. Det bör inte vara så mycket action, men känslorna måste finnas där. Vare sig om du vill porträttera dem där sista orden och känslorna från huvudkaraktärens älskade när hon dör av skottskadan eller trots att hjälten återvänder till sitt lugna hem, så måste känslan finnas där.

Dag 9 och 10: Lappa alla hål. Om du har kommit så långt utan att köra fast, ge dig själv en rejäl klapp på axeln. Sluta däremot inte nu när du är så nära! Du måste lappa alla kryphål för dina läsare för att ge en tillfredsställande läsning. Skumma igenom din historia lite snabbt och se om det finns några grammatiska fel, stavfel eller skiljetecken som du har missat och rätta dem. Läs sedan i detalj och förbättra dem områden som du tycker att fler detaljer kan läggas till eller om det finns överflödiga delar som bör tas bort. Om det finns kryphål i historien, försök att lappa ihop dem så gott du kan. Till sist, be en vän eller familjemedlem läsa igenom din historia och ge dig kommentarer. Det finns alltid plats för förbättring, så var ödmjuk och gör ändringar om det behövs. Korrekturläs en sista gång och sedan är du klar!

Tips
 • Läs andras verk. Det är viktigt för dig att läsa liknande historier innan du ens börjar brainstorma. Inte enbart kan du få bra historier, men du kan också lära dig en teknik eller två från dem professionella. 
 • Korrekturläs ofta. Efter varje kapitel som du har skrivit, läs igenom det igen mekaniska fel. Om det finns något som behöver förklaras, lägg till några extra rader för att försäkra att din läsare inte kan ställa frågor som "varför är det så?" när dem läser din novell. 
 • Lägg upp din tidsplan ordentligt. Om du spenderar tre dagar på din introduktion, så är det hög tid att gå vidare. Även om du fastnar någonstans, så kan du alltid gå tillbaka till det. Häng inte kvar för länge på vissa kapitel för att försöka göra dem perfekta. Kom igång, inget litterärt verk i världen är "perfekt" så att säga. 
 • Ta regelbundna raster. Om du skriver för länge utan att dricka eller göra någonting annat kan du lätt tappa koncentrationen och du kan hamna på sidospår och skriva en löjlig del i din novell som är helt meningslös. Om du arbetar för länge i sträck, kan dina synförmåga minskas och du kan bli yr. 
 • Om du fastnar, försök att ta en rast. Kom ihåg att Newton upptäckte gravitationen genom att observera ett äpple. Vem vet, den idé som du behöver kan ploppa upp i ditt huvud medan du tar en dusch! Hjärnsläpp är väldigt vanliga, och det lättaste sättet att bli av med dem är att ta det lugnt genom att ta en kort vilostund eller kolla på tv. 
Varningar
 • Var försiktig med copyrightlagen. Kom ihåg att fråga en vän eller att kolla på Internet efter liknande arbeten innan du publicerar ditt verk till din blogg eller forum. Det kan finnas en liknande historia någonstans därute och du kan plötsligt bli stämd för plagiat. Så publicera inte ditt verk så vidare du är säker på att det inte gör intrång på copyrightlagen.  

Denna artikel är översatt av mig och har hämtats från Wikihow.com - How to write a novel in 10 days or less.  Läs artikeln på engelska här

  4 kommentarer:

  1. Bra artikel, men tänk på ett engelska NOVEL är lika med ROMAN på svenska.

   SvaraRadera
  2. Oo, super bra artikel! Har redan satt igång...
   Älskar att skriva och skriver korta historier så fort jag får tid över. Har inte visat något för någon eller så men hoppas att jag en dag ska få ihop något.. Men jag ät inte så speciellt lärd eller kunnig gällande romanskrivandet. Så den här artikeln hjälpte mig super mycket! Ville bara säga tack!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Vad kul att du blev inspirerad! :D Var inte rädd för att visa upp det du har skrivit, konstruktiv kritik är bra så att du kan ändra din berättelse och bli ännu bättre. Men visst är det läskigt att visa upp det man skrivit, men kom ihåg du är inte din text! Lycka till med skrivandet! :D

    Radera