tisdag 3 juni 2014

Så slipper du skrivkramp

Skrivkramp är ett fruktat ord bland oss skribenter. Men jag anser att det handlar om inställning. Den som skyller på skrivkramp är bara fantasilös eller lat. Här kommer några små knep som kan få tangenterna att dansa friskt.

Hitta din dygnsrytm och bli mer effektiv. Skriv när du vet att du är som mest alert och använd den andra tiden till andra saker.

Att skriva är som allt annat – när det tar emot är det bara hårt jobb som gäller. Ett knep kan då vara att ta ett stycke i taget och verkligen fokusera på det, att isolera stycket från resten av texten. Kanske till och med ändra storlek och byta typsnitt på stycket.

Hitta rätt stämning. Själv brukar jag i bland skriva till musik för att hitta rytm och "komma loss". Välj musik som passar dig eller texten.

Det behöver inte vara perfekt från början. Har du svårt att börja – de allra första orden kan vara de svåraste – skriv då ned lite hafsiga anteckningar eller börja med bildtexter och faktarutor. När du skrivit ner detta, eller något annat, så brukar det åtminstone för mig lossna om det får växa fram därifrån.

Boka in tid för att skriva. Om du skriver regelbundet, till exempel en blogg, är det klokt att avsätta tid för det. Det låter självklart men alla gör inte så. Därför: planera tid för skrivande. Då ökar chansen markant att du lyckas.

Källa: http://limelemon-media.se/blogg/files/1a029b1118bbe04e6a36ef86077a094a-8.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar