tisdag 3 juni 2014

Fem skrivtips

Här kommer fem skrivtips för dig som vill samla på dig några små knep. Du kan använda dessa tips oavsett om du jobbar som skribent eller med något helt annat. För skriva behöver de flesta av oss ändå göra.

1. Var nyfiken när du skriver. Det får dig att testa gränserna och därmed utveckla ditt skrivande. Testa, testa, testa. Varför inte testa ett helt annat sätt att skriva än normalt? Att vara nyfiken är en mycket bra drivkraft.

2. Var alert och samla det du kommer över i en anteckningsbok. Samla intryck, tankar, drömmar, historier och sånt du helt enkelt bara snappar upp i förbifarten. En dag kommer du att ha nytta av materialet. Själv har jag en förmåga att komma på saker när jag ska somna eller promenerar. En mening, en rubrik, bildtext eller något annat. Och hur roligt är det, när sömnen är på väg att dela ut en behaglig knockout? Men eftersom jag inte vill förlora snilleblixtarna är det bara att anteckna. Ha därför alltid ett anteckningsblock i närheten. Det går också bra att skriva direkt i exempelvis en bra applikation för mobiltelefonen. Vad du använder spelar mindre roll, bara det blir gjort.

3. Låt texten vila. Jag brukar jobba med samma text i flera olika omgångar, åtminstone om det är en någorlunda lång text. Det allra viktigaste då är att låta den vila över natten. Bädda ner texten varsamt, vagga den till sömns och vips – dagen efter är den så mycket lättare att överblicka. Då hittar jag nästan alltid ett eller annat ord som kan plockas bort, eller kanske andra justeringar som kan göras. Visst, det kanske låter tråkigt och tålamodsprövande. Men de flesta texter behöver tid på sig för att mogna. Precis som vi män...

4. Våga ändra i din text. Svårt och smärtsamt, jag vet – men om du tar bort text som inte tillför något för helhetsupplevelsen, blir det oftast mycket bättre. Även om du är nöjd med innehåll eller formuleringar gäller det att kunna kapa. Det brukar kallas för "Kill your darlings". Om du följer steget ovan, att låta texten vila över natten, blir det betydligt lättare att kapa.

5. Kreativitet är egentligen nonsens. Allt handlar till syvende och sist om hederligt, hårt arbete. Vissa tror fortfarande att vi skribenter jobbar om natten ("det är väl då ni är kreativa"), med en flaska rödvin som sällskap. Glöm sådant. Självklart är det bra att känna flyt, att det sprudlar fram bra bokstäver i en intelligent ordningsföljd. Men det är inte alltid så och då är det bara att kavla upp ärmarna. Att skriva är precis som allt annat, ett jobb som ska göras. Okej, det finns några knep. Själv brukar jag gunga mig fram med hjälp av musik eller börja bakifrån. Kanske börja runt en mening. Man får försöka hitta sina egna knep.

Källa: http://limelemon-media.se/blogg/files/e3d488a906228ef7b69e4dc5d8f5c76e-45.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar