torsdag 3 januari 2013

Tre skrivtips som alltid funkar

Granska, vila och ta hjälp. Här kommer tre generella skrivtips som jag alltid tycker är användbara. Oavsett vad du skriver.

1. Korrekturläs. När du har skrivit din text, läs den då och sök efter onödiga ord, känn på flödet så meningarna flyter och kolla stavningar. Det är så lätt att missa små fel som kan upplevas som stora misstag av läsaren. Och du, korrekturläs mer än en gång.

2. Lägg bort texten och vila. Om du har möjlighet är det väldigt bra att sova på saken. Du låter helt enkelt texten ligga till sig över natten och nästa dag är det så mycket enklare att se på texten med skarpare blick. Du får nya perspektiv och kanske upptäcker du något du inte sett förut i texten. Extremt verkningsfull metod.

3. Låt någon annan läsa. Alla läser inte på samma sätt. Som skribent är man ofta också "insnöad" i sin egen text och det är därför ett bra knep att låta någon annan läsa den. Helst någon som inte har kunskap om ämnet du skriver om. Förstår testläsaren vad du skrivit? Är allt klart och tydligt? Bra – då har du lyckats! Om inte, jobba vidare på att göra texten tydlig.

Källa: http://limelemon-media.se/blogg/files/802940fc38ee873700b4aea826467ebc-16.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar