tisdag 3 januari 2012

10 måsten för effektivt skrivande

Det är dags att diskutera vad läsarna i allmänhet vill läsa och vad dem inte vill. Det finns skrifter som folk tenderar att flockas kring eller undvika till varje pris. Det finns flera faktorer inblandade i identifieringen av vad läsarna säkerligen kommer att vilja läsa, oavsett ämne. Att skriva handlar inte bara om att generera intäkter, utan det är även en konst som bör komma närmre perfektion med varje ord. Nedan följer några tips som jag anser är effektiva författare använda.

1. Undvik överflödiga meningar.
Om du inte har märkt det ännu efter att ha läst det första tipset, så pratar det första styckets första och sista meningen om samma sak: vad läsarna vill läsa. Det borde inte gå så, en eller två gånger är förlåtligt men flera upprepningar skulle bara irritera läsarna. Att göra sådana skapar anhopning i deras sinnen.

2. Om det finns ett ord för det, så använd det.
Ord är till för att krympa tankar i form av fraser. Det gör det snabbare att läsa och att förstå. Istället för att skriva "det var en aldrig tidigare skådad händelse som orsakade denna" säg istället att "det var en olycka".
Författare, speciellt dem som är noga med SEO (search engine optimization), skulle alltid tänka på ordantalet och använda alla tänkbara sökord som skulle kunna trötta ut läsaren och få dem att gå iväg. En vältalig skrift är bäst för instruktions- och kreativt skrivande. Detta kommer också att balansera kvalitet och kvantitet. 

3. Det är alltid "din" inte "vår".
Du är författaren, du berättar, dina läsare kommer att få mer förtroende för dig och ditt skrivande om det verkar för dem att du är på en plats långt borta och inte mitt ibland dem. Säg "din hemsida kommer att se bra ut med detta tillägg" istället för att säga "vår hemsida kommer att se bra ut". Dessutom låter "din" bättre.

Berätta saker för dina läsare som kommer göra deras liv bättre på alla möjliga sätt. Få dem att känna sig viktiga, eftersom dem verkligen är det! (På riktigt, du är det!)

4. Beordra inte, föreslå bara.
Läsarna vill inte att du ska befalla dem att göra saker. Istället för att säga "använd det här verktyget" säg "jag tycker att det här verktyget är användbart". Även frasen pekar till dig att finna verktyget som användbart kommer det att ge läsaren en uppfattning om att det faktiskt är bra. Alla har sitt ego att beskydda,, ja det gäller även här. En förkunnande mening är mer gynnsam än en bestämd mening.
Du bör följa dessa steg för att bli en bra författare. Omedelbar avstängning.

5. Starka ord, starkt minne.
Gör dina meningar tillräckligt starka så att du inte behöver upprepa dem. Genom att göra detta kommer du automatiskt förtjäna en medalj för att du löd tips nr. 1.

Människor citerar favorit filmrepliker, eller ur en bok, för att detta påverkade dem på ett så starkt sätt att dem helt enkelt inte kan glömma det. Tänk på att ett starkt ord ibland backas upp av ett annat ord, t.ex. bredvid sig eller innan det.

6. Låt dem gissa.
Avslöja inte allt på ditt första inlägg, lägg till en mystisk anda, lämna en fråga, väck dem och dem kommer vilja ha mer. I en roman kallas detta för sidvändare (page-turner) och i ett blogginlägg är de det som gör att läsarna stannar och avslutar hela inlägget. Tänk att besökarna är upptagna personer som har väldigt lite tid att spendera på ett inlägg som inte är spännande, dem kanske inte stannar längre än 60 sekunder. Fortsätt att få dem att tänka "vad hände sen? vad händer sen?", men ditt mål ska vara "aww jag vill ha mer!"

7. Talets struktur
Vanligtvis när en författare beskriver en bit av ett mycket komplicerat material finns alltid oron att man ska tråka ut läsarna till döds. En gång blev jag ombedd att korrekturläsa en artikel om fysik, specialiserad på "Higgs Field" (Higgsfältet), Jag tackade nästan nej till erbjudandet eftersom det var första gången jag hörde talas om den vetenskapliga termen. Men eftersom jag är en vetenskaps entusiast så accepterade jag. Vad som följde var rena helvetet. I slutet förstod jag vad Higgsfältet var för något tack vare en analogi, han jämförde det med en badpool och jag kunde göra klart arbetet. Vad jag precis sa är tråkigt men här kommer det: det är som att försöka förstå vad inkomstskatt är när det kan förklaras som "det är ditt bidrag till regeringens budget".

8. Humor
Du kan lägga till humor för att lätta upp ämnet och få dina läsare att känna sig hemmastadda med dig. Det bör inte tvingas fram utan det bör framstå så naturligt som möjligt. Folk förtjänar att le medan dem läser, och dem kommer att gilla dig för att du fick deras hektiska dag lättare. Och eftersom du skyndar dig att läsa tipsen så har du inte märkt att det egentligen inte finns något tips nr 5. Nu ler du.

9. Prova innan du föreslår
Inget slår upplevelse, verkligen! Jag kommer inte att föreslå saker till mina läsare som jag ännu inte har provat och bevisat. Jag fruktar en kommentar under min artikel där det står "%#^(@# det förstörde hela utvecklingsprocessen!" eller att läsa "det där är så förlegat". Din trovärdighet som författare hänger på allt du skriver, det är föremål för mycket kritik så det är bättre att vara försiktig och bara dela det du själv har upplevt personligen eller har mycket goda kunskaper om, även teoretiskt.

10. Läs andras verk.
Det kommer inte bara öka din kunskap om aktuella händelser, det ger dig också en idé om vad folk vill läsa och vad man försöker undvika. Det finns egentligen ingenting som heter "jag lärde mig ingenting av det där" för det gjorde du precis, du lärde dig att det inte var effektivt (i allmän bemärkelse).

Jag har aldrig sett någonting så obetydligt att jag aldrig har lärt mig av det.

Denna artikeln har översatts av mig och är skriven av Rean John Uehara och har hämtats från www.1stwebdesigner.com Läs artikeln på engelska här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar