söndag 4 december 2011

Berättarministeriet

"Alla barn bär på drömmar, idéer, tankar, åsikter, erfarenheter och funderingar. Att uttrycka dem är viktigt. Genom att göra det förstår vi oss själva bättre. Men lika viktigt är känslan att andra lyssnar till oss. När omgivningen visar engagemang för våra tankar stärks tilltron på vår egen förmåga. Att andra människor vill ta del av våra tankar är också grundläggande för att vi ska känna oss delaktiga i samhället."

Så här beskriver Berättarministeriet på sin hemsida varför det är viktigt att barn ska uttrycka sig och att omvärlden ska lyssna till dem. Under hösten 2011 tog dem därför initiativet att för allra första gången slå upp portarna till en skrivarverkstad för alla barn och unga.

Den första skrivverkstaden öppnades upp i Södertälje men dem hoppas även att få öppna i Stockholm, Malmö och Göteborg. Skrivarverkstaden drivs av flera hundra volontärer som inspirerar och lyssnar till barnens och ungas historier och berättelser.

- Berättarministeriet är ett svar på situationen för unga i områden med hög arbetslöshet.Motsatsen till fattigdom, utsatthet, alienation och tristess är; fantasi, magi och gemenskap. Detta är vad Berättarministeriet tillsammans med barnen och volontärerna vill skapa och erbjuda, i en kreativ och engagerande miljö, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet. 

Skrivarverkstaden är öppen för alla barn och unga mellan 8-18 år och det är helt gratis att komma på besök även skolklasser välkomnas. Här kan man delta i en hel termin om man vill och delta i olika berättarprojekt, det kan handla om att skriva en teaterpjäs, göra ett radioprogram, skriva en novellsamling m.m. Berättarministeriet får besök av både låtskrivare, dramatiker, författare och mängder av olika personer som vill komma och inspirera och ge idéer och tips. Vill man inte gå en hel termin kan man komma på ett två timmarspass också. Här kan en klass skriva en alldeles egen historia genom olika spännande övningar. När historien är färdig får alla ett eget exemplar av den färdiga boken. 

För mer information om denna fantastiska verksamhet gå in på deras hemsida http://berattarministeriet.se/


Det var en mörk oktoberdag.. (lång) from Berättarministeriet on Vimeo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar