lördag 20 april 2013

Planera din roman med formulär

Har du svårt att planera din roman? Känner du att det är svårt att skriva när du inte redan har alla detaljer på plats? Då kan jag glädja dig med dessa två helt gratis arbetsblad som finns att hämta på Sherry Wilsons hemsida. Med dessa kan du planera och strukturera upp din roman så att skrivandet kommer att gå mycket lättare. Tack Sherry!

Miljöformulär

Detta formulär kommer att hjälpa dig att skapa en levande atmosfär i din historia. När vi läser en historia behöver vi också känna med alla våra sinnen för att kunna leva in i handlingen och uppleva det tillsammans med huvudkaraktären. Det är då vår fantasi kickar igång och vi verkligen kan känna hur karaktären trampar igenom djungeln, vi kan känna den fuktiga värmen, höra insekterna surra och känna doften av de exotiska växterna.

Självklart behöver du inte beskriva vartenda scen i minsta detalj men det är viktigt att lägga uppmärksamhet på stämningen i boken. Det kommer också att göra ditt skrivande mer sensuellt.

Det här formuläret är till för att uppmuntra dig till att utforska de sensuella detaljerna i din miljö. Ett ord kan trigga igång ett minne av en doft eller en smak som direkt drar läsaren in i historien. Ignorera inte dessa stämningsfulla verktyg som totalt kan engagera läsaren i berättelsen. Utan få läsaren att uppleva hur karaktären korsar de glödheta sanddynerna i Namibia, de hisnande stupen i Alperna eller hur det är att gå i hjältens fotspår genom stadens gator när han bevarar den från ondskan.

Till formuläret 

Scenformulär

Behöver du ett arbetsblad för att planera din roman? Detta formulär  hjälper dig att planera din roman i flera scener. Det är nämligen genom dina scener som din berättelse kommer att utvecklas från.

En scen inträffar vid en viss tid och plats. När det finns ett tidsprång eller en ny miljö så sker en scenförändring. Om du kortfattat beskriver vad dina karaktärer säger eller gör så skriver du en exposition och inte en scen. "Hon hade en trevlig kväll på festen" är en typ av summering. Det bör antingen utvecklas till en hel scen (genom att låta publiken få uppleva den trevliga kvällen på festen) eller så bör det raderas helt. Broar och övergångar framkommer under skrivandet och inte under scenplaneringen. Se bara din historia som en serie av utvecklade scener under planeringsfasen - ett bildspel av romanen.

Luta dig tillbaka och se romanen spelas upp som en film i ditt huvud. Fyll i formuläret i den ordning som scenerna spelas upp. Om du är osäker på vad som ska ske i en scen så lämna den raden tom tills vidare. När du sedan granskar formuläret så kommer du enkelt att kunna se vart i historien som det behövs extra scener eller om någon övergång har förbisetts. Detta kommer att spara dig timmar av omskrivning och frustration.

Till formuläret      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar