onsdag 12 september 2012

Skrivkramp och berättarångest

Väldigt få kämpar sig igenom en hel skrivprocess, men en som faktiskt gjort det är Sara Beischer. Utöver jobbet som tvåbarnsmamma och lärarstudent, har hon också skrivit den rykande färska debutromanen "Jag ska egentligen inte jobba här". För Metro Student delar hon med sig av sina bästa skrivtips, för dig som fastnat halvvägs eller rent av inte kommit igång.

1. Tänk inte
- Lägg inte ner en massa tid på att gå runt och fundera på dramaturgi, scener och karaktärer, sätt dig bara ner och skriv, skriv, skriv!

2. Skriv allt
- Givetvis kommer allt du skriver ner inte att vara bra, men det är bättre att få ur sig sådant som är dåligt också, det får igång tankarna och kan leda till något bättre.

3. Skriv ofta
- Vissa saker kan må bra av att få vila, men akta dig från att bara skriva sporadiskt. För mig har det funkat bäst att skriva så mycket jag kan, så ofta jag kan.

4. Stryk, stryk, stryk
- När du väl fått ur dig ditt manus är det dags att göra bok av det. Då måste du vara beredd på att möblera om och stryka, och stryka mycket. Var inte rädd för att döda dina älsklingar.

5. Låt andra läsa
- Det är viktigt att låta andra komma in och tå ta del av ditt alster. Be en kunnig person som du litar på att läsa igenom och var beredd på att ta till dig feedbacken. 
Texten är skriven av Samir Yosufi och är hämtad från Metro Student Magazin


1 kommentar:

  1. Läste ett bra tips idag: om du åker till badhuset för att simma så sitter du inte först på poolkanten i 30 minuter innan du börjar. Gör på samma sätt när du ska skriva, starta direkt. Och framför allt inse att det är hårt jobb och diciplin som gäller, glöm gudomlig inspiration.

    SvaraRadera