onsdag 30 juli 2014

5 enkla rutiner för att hålla skrivandet vid liv

Att ha bra och fungerande rutiner i sitt skrivande är A och O för att hålla skrivandet vid liv. Alla har vi perioder när det känns trögt och det tar emot när vi vill skriva och man kan sitta i något som känns som timtal framför dataskärmen och stirra på ett tomt Word-dokument utan att det kommer ut något från huvudet. Men lugn bara, hjälp finns. Med dessa enkla steg går det lättare att hålla borta dessa ångestmoment och få ut lite mer kreativitet. Med lite fast rutiner blir det ordning på skrivandet.   

1. Ha som regel att skriva något varje dag. Detta är ett väldigt enkelt och lätt sätt att hålla skrivandet flytande. Sätt upp en regel för hur många ord per dag du ska skriva. Men överdriv inte nu, tänk på att det finns dagar när det tar emot och då är det viktigt att du har satt ett realistiskt mål som du kan uppnå. På så vis kan du även ta dig igenom de tröga dagarna. Du kan också ha som regel att du ska skriva ett visst antal meningar eller så kan man dela upp texten i små beståndsdelar och ha regel att skriva ett visst antal delar per dag. På så vis får du in vanan att för varje dag skriva något och med tiden blir det en rutin som kommer hjälpa dig i ditt arbete.  

2. Ge inte upp även när det går som trögast. När du har skrivkramp och du inte får ut något, ge ändå inte upp och lämna datorn. Om det tar emot närma dig istället ditt skrivande med annan typ av skrivande, t.ex. anteckningar, citat, bildtexter, faktarutor osv. Börja skriv baklänges, hoppa fram några stycken eller skriva några "tänk om" scener. Sätt också upp en tid för hur länge du minst ska sitta vid datorn. T.ex du måste sitta minst 20 minter, en halvtimme eller en timme innan du får gå därifrån oavsett hur trögt det än går.  

3. Fokusera på ett stycke i taget. Att skriva en novell eller kanske till och med en hel roman kan vara en väldigt överväldigande tanke, det kan kännas som att bestiga ett berg och då kan det blir tungt och motigt. Men om du fokuserar på ett stycke i taget så har du din historia färdig tillslut. Ord bildar meningar, meningar bildar stycken. Stycken bildar kapitel och kapitel bildar en bok. Så fokusera på det stycke du skriver på just nu. Isolera det från resten av texten, ändra typsnitt, textstorlek bara så att du uppmärksammar just den delen som du ska jobba med.

4. Ta en promenad. Gå ut och få lite frisk luft i lungorna och rör på benen. Det piggar upp och ger dig tid till att låta tankarna sjunka in. Lyssna till din omgivning, vilja ljud hör du? Vad ser du för något? Inspiration finns i alla livets former och det behövs oftast inte mer än att gå runt i närområdet för att man ska få en dos ny inspiration.

5. Använd dina ytor. Som poliserna gör i sina utredningar, använd dina väggar till att strö ut ditt arbete. Sätt upp bilder som inspirerar dig, kanske på personer som liknar dina karaktärer, häng upp teckningar du har ritat, kanske på platser eller viktiga föremål. Häng upp anteckningar, vykort, kartor allt möjligt som på något sätt har med din historia att göra. Dra en tråd för att föra ihop viktiga material med varandra eller använd en bläckpenna, häftstift, magneter eller något annat som du gillar. Det ger dig både en god överblick över ditt arbete, det ger inspiration men också motivation till att fortsätta arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar